BloggProffs

Sökmotoroptimering – Bygg INTE länkar för snabbt!

När jag fyllde 18 år så började jag intressera mig för något som kallas för sökmotoroptimering. Förkortningen brukar skrivas som SEO som egentligen är den engelska förklaringen av Search Engine Optimization. Om du någon gång har sökt efter information hos sökmotorn Google (någon som har lyckats undvika detta?) så har du fått en försmak av vad SEO är.

Du kanske inte själv har tänkt på det, men söker du efter information så klickar du dig kanske in på de 3-5 första resultaten som Google visar dig ? Detta är inget unikt då 60-70% klickar sig in på de 3 första resultaten.

Då kanske följdfrågan blir, varför syns då vissa webbplatser högre upp än andra ? Är där bättre information på de webbsidorna som får placeringarna 1-3 ? Svaret på den frågan är både JA och NEJ.

En sak är iallafall säker, de sajter som ligger högt upp i sökresultaten har byggt länkar som pekar tillbaka till deras sajt. Ofta då också med just de ordet eller frasen som du skrev in när du sökte på Google. Utan länkar blir det svårt att att synas högt upp om man då inte försöker optimera för ett sökord som inte har någon eller väldigt lite konkurrens. Förr i tiden var det enkelt att hitta sådana ord och fraser men idag är det mycket tuffare! Men det går om man ger sig ut och letar.

Bygg inte dina länkar för snabbt!

När ens webbplats står klar så vill man ha trafik. Oftast snabbt så man kan börja tjäna pengar på den. Då ska man verkligen akta sig för att bygga länkar för snabbt. Ett annat tips, när du håller på att bygga dina länkar, är att variera dina ankartexter (även kallat länktexter) när du optimerar dina inlägg eller sidor.

Google är inte dumma. Märker dem att din sajt får 50 länkar på en vecka med exakt samma ankartext så lär din sida hamna i ett så kallat ”filter”. Framförallt om din sajt är ny och fräsch. Då ska man ta det lugnt och börja bygga ett par länkar av hög kvalité.

100 länkar från sajter med PR 0 är inte bättre i jämförelse med 1 enda länk från exempelvis en PR 4-5 sajt! Tänk därför alltid kvalité framför kvantitet om du vill lyckas med din SEO. Pagerank har idag inte lika stor betydelse som för några år sedan men man kan ändå få en bild över hur ”viktiga” sajterna är. Desto högre PR innebär att fler vill länka till sajten och vill fler länka till sajten så är det förmodligen en bra sajt med bra innehåll.

Taggar: ,

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu