BloggProffs

Är du en sparare eller slösare ?

När man är ung och bor hemma så behöver man inte oroa sig över att räkningarna ska betalas i slutet på varje månad. Eller, i värsta fall så ska man betala sitt mobilabonnemang som många ungdomar skaffar sig idag. Då är det oftast föräldrarna som står för abonnemanget.

Men i övrigt så är det rätt så glest på utgiftsfronten. Då de flesta går i skolan när man bor hemma så får man inte in någon inkomst då man inte arbetar. Vissa väljer att ta ströjobb på helgerna men de flesta vill nog slappa med kompisar eller utföra någon rolig fritidsaktivitet när det vankas helg.

Detta innebär i sin tur att man måste hushålla med pengarna man får in. Jag förutsätter att man får sitt barnbidrag/studiebidrag som man får köpa saker för. Då ligger detta på 1050 kr. Det enklaste då är att göra upp en budget. En inte alltför vild gissning är att nästan ingen gör upp en budget då man istället gör impulsköp. Ett par nya skor och 70-80% av dina pengar tar slut…

Då gäller det att spara och inte slösa med pengarna. Ett bra tips är att sätta sig ner i lugn och ro och göra upp en lista över saker man vill inhandla. Dela upp listan i två olika kategorier där du lägger saker som kostar från 0-200 kr i en kategori och från 200 och uppåt i en annan.

Märk även de ”nödvändiga” sakerna med en liten stjärna. Dessa saker måste köpas först innan man tar itu med resten av listan. En bra sajt, där man kan göra upp en budget gratis, är Smartbudget.se. Då får man allt på samma plats och när du du har handlat något så är det bara till att logga in och bokföra vad du just köpte. Smartbudget hjälper dig då att räkna ut alla nödvändiga detaljer.

Detta smarta verktyg kan man även använda om man har jobb eller någon extrainkomst. Jobbar du extra på helgerna så skriver du in din inkomst och sen räknas allt ut till dig. Rekommenderas varmt!

Så sluta slösa med dina pengar och var smart att spara lite istället. Ett tips är att lägga undan 100-150 kr varje månad i ett sparkonto. Det kommer du att ha stor nytta av lite senare då du kanske vill köpa något som kostar någon 1000-2000 kr. Du lär dig även tidigt i livet att man måste spara pengar för att klara sig hyfsat bra.

Taggar:

Lämna en kommentar


Skapa din egna professionella hemsida med inbyggd blogg på N.nu